Това не е първата гладна стачка на Едвин Сугарев. Преди години той обяви такава срещу президента Желю Желев, поради неговото отношение към тогавашния премиер от СДС Филип Димитров (1991-1992 г.). Тогава той бе убеден да прекрати стачката си.

Вървете си в мир, г-н премиер!, заявява сега Сугарев в открито писмо.

"Вече дванадесети ден хиляди българи искат Вашата оставка, а Вие се правите, че не чувате гласовете им под прозорците на кабинета си, че не разбирате техните искания и не долавяте тяхната категоричност, пише общественикът.

Сугарев обвинява Орешарски, че управлява по непрозрачен начин и манипулира хората, че в България ще настъпи хаос, ако правителството падне. Той обвинява премиера за връзки с олигарсите и сравнява неговото правителство с това на покойния проф. Любен Беров.

В писмото си Сугарев посочва всички неадекватни назначения, направени от Орешарски, като това на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, на зам.-вътрешен министър, свързан със СИК, и намерението на външния министър Кристиян Вигенин да върне бивши служители на ДС на дипломатически постове.

Според Сугарев планът "Орешарски" обещава с щедра ръка някакви мизерни социални бонуси.

През последните години Едвин Сугарев хвърли много усилия в битка срещу бившия главен прокурор Никола Филчев и подсъдимия по делото "Октопод" Алексей Петров, които обвинява в тежки престъпления, включително и убийство.